مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه
دکتر فرشته عبدالمطلبی / جراحی بینی / جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس

جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس

جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس راه حل بسیاری از بیماری‏ های بینی است. برخی بیماری‏ های مربوط به ناحیه بینی به خصوص مشکلات مخاطی كه در ام آر آی و سی تی اسكن  به راحتی تشخیص داده نمی‏ شوند، به سادگی با آندوسكوپ قابل شناسایی می‏باشند.

معاینه بینی و سینوس با آندوسکوپ

پزشک با آندوسکوپ به بررسی بینی و سینوس بیمار می پردازد. آندوسکوپ یک لوله ی باریک است که به آن دوربین کوچکی وصل شده است. این لوله از طریق مجاری بینی وارد شده و تصاویر لازم را از بینی و سینوس برای پزشک فراهم می کند. به کمک این جراحی می توان به جزئیات دقیقی مثل محل خونریزی، محل التهاب و گرفتگی پی برد.

جراحی آندوسکوپی، یک جراحی بسیار ایمن با نتایج عالی است. این روش یک روش کم تهاجمی بوده که نیازی به برش خارجی ندارد.

موارد استفاده آندوسکوپی بینی و سینوس

علاوه بر مشاهده وضعیت داخلی بینی و سینوس ها، برای آندوسکوپی می توان برای معالجه برخی بیماری ها و برطرف کردن برخی مشکلات نیز استفاده کرد که در ادامه آن ها را برای شما نام می بریم؛

  • برطرف کردن گرفتگی بینی
  • درمان پولیپ بینی
  • بررسی مایع مخزی نخاعی
  • خارج کردن اشیائ خارجی گیر کرده در بینی
  • درمان عفونت بینی و سینوس
  • بررسی تومورهای بینی
  • بررسی علت کاهش حس بویایی
  • ترمیم نشت مایع نخاعی
  • درمان تومورهای بینی و سینوس

چگونگی جراحی آندوسکوپی در بینی

جراحی آندوسکوپی سینوس با استفاده از بی‌حسی موضعی یا تحت بیهوشی کامل صورت می گیرد. در روش عمل حفره سینوس یا بینی بی‌حس می‌شود، اما بیمار هوشیاری کاملی دارد یا تحت تاثیر آرام‌بخش قرار دارد، اما اگر بیهوشی کامل انتخاب شده باشد، بیمار در طول جراحی به خواب می ‌رود. در جراحی آندوسکوپ بینی وارد سوراخ بینی می‌شود تا جراح بینی بتواند داخل بینی را ببیند. هدف از عمل این است که کانال‌های باریک اتصال دهنده بینی تعیین شود، این منافذ یا کانال‌های باریک ،بزرگ شود و تخلیه سینوس‌ها به بینی بهتر شود.

سینوزیت وآلرژی  ممکن است همه یا تعدادی از سینوس‌ها را درگیر کند. با توجه به علائم، معاینه متخصص با آندوسکوپی بینی و انجام سی تی اسکن مشخص می‌ شود که کدام سینوس‌ها باید باز و بزرگ  شود. جراح گاهی در عمل آندوسکوپی سینوزیت تیغه وسط بینی که دو طرف بینی را از هم جدا می‌کند نیز صاف می‌کند. شاخک یا توربین بینی که به عنوان فیلتر یا صافی عمل و هوای داخل بینی را مرطوب می‌ کند نیز گاهی به جراحی نیاز دارد.

بعد از عمل با آندوسکوپی پانسمان و بستن بینی با گاز پانسمان به منظور جذب ترشحات خونی، مصرف آنتی بیوتیک واسپری، شستشوی بینی با محلول نمک، اجتناب از فین کردن واستعمال پمادهای مرطوب کننده توسط جراح بینی تجویز می شود.

سینوزیت

در بسیاری از موارد، سینوزیت می تواند به سادگی با آندوسکوپی درمان شود. ابتدا برای شما بیماری سینوزیت و انواع آن را تشریح می کنیم تا بیشتر با آن آشنا شوید. سینوزیت یک التهاب عفونی است که با سردرد، فشار روی چشم ها، بینی و ناحیه گونه خود را نشان می دهد. سینوزیت به دو دسته تقسیم می شود که در ادامه آن ها را برای شما تشریح خواهیم کرد.

سینوزیت حاد

سینوزیت حاد که 4 تا 6 هفته طول می کشد، درمان آن با مصرف آنتی بیوتیک است عامل زمینه ساز سینوزیت حاد در اکثر موارد عفونت ویروسی یا باکتریایی است. آلودگی هوا وآلرژی نیز باعث سینوزیت حاد می شود. در سينوزيت مزمن عامل باکتری نقش دارد.

سینوزیت مزمن

سینوزیت مزمن نیاز به درمان حداقل 1 تا 2 ماهه با مصرف آنتی بیوتیک واسپری دارد. قارچ ها نیز می توانند عامل زمینه ساز سینوزیت باشند. این نوع سینوزیت غالبا با کمک دارو برطرف می شود و نیازی به جراحی آندوسکوپی سینوس ندارد.

علائم عفونت سینوس یا سینوزیت بینی

سینوزیت علائم مشخصی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. در صورت مشاهده این علائم بهتر است فورا به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

  • سرفه های شدید
  • تب بالا
  • بوی نامطبوع دهان
  • گرفتگی بینی
  • درد در ناحیه پشت چشم
  • ترشح پشت حلق
  • بهبود عملکرد تنفسی بینی

درمان سینوزیت با آندوسکوپی

جراحی سینوزیت با آندوسکوپی بینی، عملی است که به راحتی روی بینی بدون این که برشی روی صورت ویا دهان ایجاد کنند، انجام می شود. در جراحی سینوس با کمک آندوسکوپ، جراح، عفونت و ترشحات داخل سینوس را که مجاری تنفسی را مسدود کرده اند برمی دارد.

درمان تومور سرطانی سینوس با کمک آندوسکوپی

درمان تومورهای سرطانی سینوس در روش آندوسكوپی به این صورت است که آندوسکوپ امكان دید کامل اطراف سینوس را می دهد بنابراین می ‏توان تومور را بدون آسیب به بافت‏های چشم و مغز خارج نمود. کاربرد دیگر این روش ترمیم حفره مابین بینی و مغز است چراکه میتوان از راه بینی و با كمك اندوسكوپ و بدون نیاز به باز كردن مغز این بخش را جراحی و درمان نمود.

مزایای آندوسکوپی بینی و سینوس

از مزایای روش آندوسکوپی عدم استفاده از پرتوهای مضر است. آندوسكوپی بینی در تشخیص سینوزیت ، نشت مایع مغزی ، بررسی اختلال بویایی ، تورم مخاط و حساسیت ، دلایل خونریزی بینی ، تومورهای بینی ، وجود جسم خارجی ، تشخیص پولیپ، بزرگی لوزه سوم ، یافتن دلایل گرفتگی گوش ، شناسایی عوامل سردرد ، یافتن منشا بوی بد دهان و . . .  كاربرد دارد و با توجه به عدم نیاز به پرتوهای مضر، آندوسكوپی برای بیمار قابل تكرار است. د این روش برشی بر روی پوست صورت ایجاد نمی شود و در نتیجه جای زخم مشهودی ندارد. علاوه بر این، تورم و خونریزی نیز در این روش بسیار کم تر است. از این رو راه حلی مفید در جهت درمان بیماری‏ های مربوط به بینی وسینوس می ‏باشد

روش آندوسكوپی بی‏ نیاز از بی هوشی عمومی است و تحت بی حسی موضعی و به صورت سرپایی در کلینیک یا بیمارستان قابل انجام می ‏باشد.

جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس

تفاوت آندوسکوپی بینی و سینوس با دیگر روش ها

تفاوت این جراحی با سایر روش‏های جراحی در این است که طی جراحی آندوسكوپی بینی وسینوس ، با كمك آندوسكوپ فقط ناحیه‏ای از بینی و سینوس كه درگیر بیماری هستند مورد عمل جراحی قرار گرفته و فقط دهانه سینوس گشادتر می شود، بدین ترتیب از صدمه به بافت ‏های سالم جلوگیری شده و  به جاي ایجاد برش بر روی پوست، آندوسكوپ وارد بيني بیمار شده و پزشک متخصص قادر است به تمام سينوس ها ازجمله سینوس ‏های پيشاني، دور چشم،  زیر قاعده جمجمه  و ناحیه فک دسترسي پیدا کند. با توجه به ناحیه عفونت یا پولیپ و نوع بیماری، جراح از مناسب ‏ترین لنز و وسیله استفاده مي‏ كند و به کلیه مجاري سینوسی دسترسي پیدا کرده و درمان آغاز می ‏شود.

انیمیشن آندوسکوپی بینی

مراقبت‌‌های پیش از جراحی آندوسکوپی سینوس

قبل از انجام جراحی آندوسکوپی سینوس، فرد باید یک سری از اقدامات لازم، جهت رسیدن به نتیجه مطلوب بعد از جراحی را انجام دهد. به گفته دکترعبدالمطلبی انجام این اقدامات بسیار مهم و ضروری است.

  • فرد باید قبل از انجام جراحی از مصرف داروهایی که در انعقاد خون اختلال ایجاد می کند، جدا خودداری شود. از جمله این دارو ها می توان آسپرین را نام برد.
  • 6 ماه قبل از انجام جراحی آندوسکوپی سینوس از مصرف دخانیات، مواد مخدر، سیگار و هر گونه مواد دودزا اجتناب کنید زیرا در روند بهبود جراحی تأثیر گذار است و در صورتی که رعایت شود، این روند سریع تر انجام می شود.
  • افرادی که اقدام به جراحی آندوسکوپی سینوس می کند، از مصرف الکل یک ماه قبل از جراحی اجتناب کند.
  • فرد کاندید جراحی آندوسکوپ سینوس باید قبل از انجام جراحی، تمامی اطلاعات و سوابق بیماری های قبلی و فعلی، دارو های مصرفی و حساسیت های خود را در اختیار جراح بگذارد.
  • برخی از افرادی که به پولیپ بینی مبتلا هستند، همزمان به آسم هم دچار شده اند، برای جراحی این افراد، حضور یک متخصص ریه در روند درمان، نتیجه مطلوبی را به همراه خواهد داشت.
  • در صورتی که بیمار، در زمان جراحی آندوسکوپی سینوس به هر نوع از بیماری های عفونی مانند سرماخوردگی مبتلا شده باشد، باید تا بهبودی کامل جراحی تعویق افتد. زیرا در صورتی که در این شرایط جراحی انجام شود، احتمال خونریزی زیاد است.
  • برای تشخیص هر چه بهتر سینوس ها جراح سینوس بینی، اقدام به انجام آندوسکوپی بینی و سی تی اسکن می کنند. این روش برای افرادی استفاده می شود که دارای مشکلات تنفسی است.
  • برخی از موارد جراح سینوس برای کاهش التهاب های داخل بینی دارو هایی مانند آنتی بیوتیک و یا استروئیدی تجویز می کند که قبل از جراحی مصرف شود.

در آخر؛

با پیشرفت تکنولوژی در حوزه ی درمانی، دیگر بسیاری از بیماری ها نیازی به جراحی باز ندارند. بهتر است ترس از جراحی را کنار گذاشته و با مشاهده هر گونه مشکل در تنفس و سینوس های خود سریعا به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
برچسب ها:

مقالات مرتبط

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − دو =

Call Now Buttonتماس با پزشک