یکی از انواع جراحی های بینی که برای اصلاح تیغه سپتوم بینی مورد استفاده قرار می گیرد، جراحی انحراف بینی است. تیغه بینی بسیاری از افراد دارای انحراف و کجی بوده که همین امر موجب ایجاد مشکلات تنفسی در آن ها خواهد شد. اگر انحراف بینی مزمن باشد می توان با روش های درمانی نظیر دارودرمانی آن را برطرف کرد، اما اگر انحراف بینی حاد بوده و موجب اختلال در تنفس شود، نیاز به جراحی خواهد داشت.
در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم انحراف بینی و همینطور روش های درمان آن بپردازیم.
انحراف تیغه بینی
در صورتی که تیغه بینی (استخوان و غضروفی که حفره بینی را به دو قسمت، تقسیم می کند) از محل خود دور شده و یا به یک طرف بینی منحرف گردد، گویند که انحراف بینی رخ داده است. این عارضه موجب بروز مشکلات تنفسی در افراد شده و افراد دچار نوعی عدم تقارن در کانال های تنفسی خود خواهند شد. به طور معمول 80 درصد از افراد به عارضه انخراف بینی در تیغه بینی خود دچار هستند؛ که البته بیماران تنها در موارد شدید که دچار مشکلات تنفسی می شوند، نیاز به درمان جدی خواهند داشت. برخی از افراد در بدو تولد دچار این عارضه و برخی دیگر بر اثر برخورد ضربه دچار این عارضه خواهند شد.
انواع انحراف بینی
انحراف بینی به سه دسته تقسیم بندی خواهد شد که در ادامه معرفی خواهیم کرد.
دسته اول: تیغه وسط بینی کج است که منجر به بسته شدن یک یا هر دو حفره بینی خواهد شد.
دسته دوم: کج بودن تیغه وسط بینی و همینطور ساختار بینی ولی مسدود نشدن هیچ یک از حفره های بینی
دسته سوم: کج بودن کل هرم بینی و تیغه وسط بینی و مسدود شدن حفره های بینی
علائم انحراف تیغه بینی
تقریبا تمام افراد درجاتی از خمیدگی، خار یا ستیغ روی تیغه غضروفی یا استخوانی بینی دارند . انواع خفیف علامتی ایجاد نمی کنند و اهمیت پاتولوژیک ندارند. درجات شدیدتر انحراف تیغه ی بینی می تواند منجر به بروز علائمی در افراد شود که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد.
- خر و پف در هنگام خواب
- خشکی دهان در هنگام خواب
- بروز مشکلات تنفسی
- اختلال در سیستم بویایی
- خون ریزی بینی
- گرفتگی یک طرفه بینی
- عفونت در سینوس ها
- انسداد مجاری سینوس ها و تشدید سینوزیت
- عفونت گوش
- احساس درد در صورت
- آپنه خواب
- بروز سردرد
- بروز ترشحات خلطی در پشت گلو بینی
- سوزش گلو
دلایل ایجاد انحراف در بینی
رشد سریع در دوران بلوغ
ضربه وارد شدن به بینی
جراحی بینی
ناهنجاری های مادرزادی
دلایل ژنتیک
نحوه تشخیص انحراف تیغه بینی
انحراف بینی به راحتی با یک معاینه ی ساده توسط متخصص گوش و حلق و بینی قابل تشخیص خواهد بود. بدین صورت که اندازه یکی از سوراخ های بینی بزرگتر از دیگری بوده و همینطور انحراف تیغه بینی در قسمت بالای سوراخ بینی می باشد. برای تشخیص بهتر و دقیق تر پزشک متخصص ممکن است، آندوسکوپی و سی تی اسکن را نیز تجویز کند.
اقدامات قبل از جراحی انحراف بینی
- پرهیز از مصرف برخی از داروهای خاص با تجویز پزشک دو هفته قبل از جراحی
- در جریان قرار دادن پزشک در صورت حساسیت به داروی خاص
- داشتن یک همراه در روز جراحی
- گرفتن عکس هایی قبل از جراحی بینی برای مقایسه تغییرات پس از عمل
- پرهیز از مصرف هرگونه خوراکی و آشامیدنی یک شب قبل از جراحی
- خودداری از کشیدن سیگار چند وقت قبل از جراحی
- استحمام یک روز قبل از جراحی
درمان انحراف بینی
پس از تشخیص متخصص و گرفتن سی تی اسکن که در آن میزان بیماری مشخص می شود با توجه به وخامت اوضاع پزشک تجویز های مختلفی دارد. دارو درمانی تا حدودی میتواند عوارض را کاهش دهد و تنفس راحت تر شود. اما به طور قطعی درمان نمی شود. از انواع داروهای درمانی می توان به ضد حساسیت ها مانند انتی هیستامین اشاره کرد.
برای درمان قطعی پس از تشخیص و تحت نظارت پزشک، نیاز به عمل جراحی می باشد که در این عمل تیغه بینی را صاف و هموار کرده و اختلال های ناشی از این انحراف را نیز درمان می کنند. گاهی بیمار بجز عمل انحراف، عمل زیبایی نیز دارد که همزمان انجام می شود. لازم به ذکر است که گاهی با درصد خیلی پایین انحراف ممکن است باز گردد. بیشتر در موارد انحراف بینی ارثی این اتفاق می افتد.
برای جراحی چند روش متفاوت دارد که با تشخیص پزشک و صلاح دید او با بیمار مشورت شده و عمل مورد نظر انجام می شود.
عمل انحراف تیغه بینی
این عمل به صورت سرپایی و با توجه به شرایط بیمار و نظر بهترین جراح بینی تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام خواهد شد. پس از بی حسی جراح با ایجاد برش هایی در یک سمت بینی، به تیغه بینی دسترسی خواهد داشت و سپس غشای مخاطی تیغه بینی را بالا برده و آن را به محل مناسب خود انتقال خواهد داد. در صورتی که موانعی نظیر استخوان های اضافی و بخشی از غضروف در سر راه تیغه بینی باشد، جراح این موانع را نیز برداشته و در نهایت نیز مخاط غشایی بر روی سپتوم قرار خواهد گرفت. این جراحی به طور معمول حدود 60 الی 90 دقیقه به طول خواهد انجامید.
بعد از انجام جراحی انحراف بینی، برای حفظ تیغه بینی و ثابت نگه داشتن آن از اسپلینت های داخلی و مواد نرم مخصوص استفاده می شود. در صورتی که فقط جراحی انحراف بینی انجام شود، احنمال کبودی و تورم بسیار کم است. با این حال اگر کبودی و تورمی ایجاد شده ظرف 1 الی 2 هفته کاملا از بین می رود.
مراقبت های پس از جراحی انحراف بینی
- خودداری از انجام فعالیت های فیزیکی و ورزشی سنگین
- خودداری از فین کردن
- خودداری از فرو کردن اشیای تیز داخل بینی
- بالاتر قرار دادن سر از گردن در هنگام خواب
- پوشیدن لباس های جلوباز و گشاد
- خودداری از تخلیه کردن بینی با فشار
- شستشوی مجاری بینی با استفاده از سرم های شست و شو دو روز پس از جراحی بینی حداقل دوبار در روز
- مصرف مسکن های تجویز شده توسط پزشک در صورت احساس درد
مزایای جراحی سپتوپلاستی
درمان خروپف
رفع گرفتگی ظاهری بینی
بهبود ظاهر بینی کج
بهبود زیبایی ظاهری بینی
هزینه عمل انحراف تیغه بینی
هزینه عمل انحراف تیغه بینی بعد از بررسی های لازم توسط جراح بینی مشخص می گردد، هزینه این عمل با توجه به عوامل مختلفی نظیر میزان انحراف در بینی، هزینه و دستمزد جراح و تیم او، آزمایش های قبل از جراحی مانند آزمایش خون و سی تی اسکن، موقعیت مکانی، هزینه بیمارستان و کلینیک، دستمزد پزشک بیهوشی، امکانات و تجهیزات اتاق عمل و داروهای بعد از عمل در افراد مختلف متفاوت خواهد بود. لذا قبل از انجام معاینه نمی توان هزینه دقیقی را مشخص نمود . به منظور کسب اطلاع بیشتر در خصوص هزینه عمل بینی به جراح و متخصص گوش و حلق و بینی خوب مراجعه نماید .
گالری تصاویر دکتر فرشته عبدالمطلبی
انحراف تیغه بینی و سینوزیت
انحراف تیغه بینی رابطه مستقیم با سینوزیت دارد. سینوزیت درواقع به ورم و التهاب بافت های داخلی سینوس ها که باعث ترشح بیشتر مایع مخاطی می شود و قطر مایه مخاطی افزایش پیدا می کند، سینوزیت می گویند. هنگامی که بینی دچار انحراف تیغه شود مسیر هوایی آسیب دیده و سینوس ها دچار مشکل می شوند و در آخر احتمال سینوزیت های مزمن در صورتی که فرد سینوزیت داشته باشد، به شدت افزایش پیدا می کند. به عبارتی هر فردی که سینوزیت دارد لزوما انحراف بینی ندارد و انحراف بینی به تنهایی باعث ایجاد سینوزیت نمی شود. اما باعث تشدید علائم سینوزیت می شود.
انحراف بینی ممکن است یک و یا دو حفره بینی وجود داشته باشد.
نتیجه گیری
کاربرد سپتوپلاستی در اطفال و نوجوانان زیر 15 – 17 سال باید با دقت بررسی شود و یک رویکرد بسیار کنسرواتیو در انتخاب بیمار به کار برده شود . استفاده ی نابه جا از این روش در بیماران جوان تر می تواند به مناطق رشد تیغه ی بینی آسیب بزند و مشکلات دراز مدت ایجاد نماید .
تنفس افرادی که تحت این جراحی قرار می گیرند، در مدت زمان کوتاهی بهبود یافته و زخم های آنان نیز به سرعت درمان خواهد شد. به طور معمول بیشتر افراد دارای انحراف بینی، علائم آنان پس از انجام این عمل از بین خواهد رفت. به این نکته توجه داشته باشید که برای گرفتن نتیجه بهتر و بهبود سریع به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین جراح بینی در کرج مراجعه نمایید .
0 دیدگاه