شکستگی بینی بر اثر حوادث، تصادفات، افتادن از ارتفاع، فشار و ضربه هایی فرا تر از تحمل بافت استخوانی و غضوف بینی ایجاد می شود. در میان انواع جراحی بینی، که شامل بینی های استخوانی، بینی گوشتی، افتاده، کج، دارای انحراف تیغه میانی و جراحی پولیپ، جراحی بینی شکسته نیز ز حساسیت های خاصی برخوردار است که جراح بینی خوب با توجه به میزان آسیب دیدگی بافت ها درمان و ترمیم آن را انجام می دهد.
شکستگی بینی بر اثر حوادث، تصادفات، افتادن از ارتفاع، فشار و ضربه هایی فرا تر از تحمل بافت استخوانی و غضوف بینی ایجاد می شود. در میان انواع جراحی بینی، که شامل بینی های استخوانی، گوشتی، افتاده، کج، دارای انحراف تیغه میانی و پولیپ جراحی بینی شکسته نیز ز حساسیت های خاصی برخوردار است که جراح بینی خوب با توجه به میزان آسیب دیدگی بافت ها درمان و ترمیم آن را انجام می دهد.
انواع شکستگی بینی
شکستگی بینی گاهی می تواند آنقدر نمایان باشد که کاملا مشخص شود . یکی از نشانه های بارز شکستگی بینی انحراف بینی می باشد.
انحراف تیغه بینی به دلیل تورم نامتقارن پوست ایجاد می شود ،با شکستگی بینی و تورم پوست تشخیص انحراف بینی مشکل می شود.
البته نمی توان کبودی را نشانه ی صدرصدی شکستگی دانست. با معاینات دقیق جراح بینی می تواند شکستگی را تشخیص دهد ،در طی ای معاینات جابه جایی قابل لمس استخوان ها می تواند علائم شکستگی بینی باشد .
با ایجاد شکستگی بینی ،غضروف بینی نیز آسیب می بیند و ممکن است تیغه بینی ترک بردارد و یا حتی تغییر جهت دهد.
آیا برای تشخیص شکستگی بینی نیاز به سی تی اسکن و یا عکس رادیولوژی می باشد؟
بعضی مواقع جراح بینی برای بررسی ها بیشتر ،برای بیمار انجام اسکن از ناحیه ضربه دیده را تجویز می کند . اما باید گفت برای تمام شکستگی های بینی گرفتن عکس رادیولوژی نیاز نیست . بعضی از شکستگی ها ،برای اطمینان یافتن از عدم وجود شکستگی های صورت ،که نمی توان تنها از روی معاینه تشخیص داد ،گرفتن عکس رادیولوژی الزام می باشد
لازم به ذکر است که وارد شدن هر ضربه ای خصوصا در سنین کودکی دلیل بر تغیر شکل بینی در بزرگسالی نمی باشد .حتی اگر بینی پیش از یک سالگی ضربه خورده باشد فقط در صورتی در بزرگسالی دچار تغییر ظاهری می شود که صفحه رشد بینی ضربه خورده باشد .
شکستگی های ناچیز که سبب تغییر شکل در بینی نگردند ،در طول 2-4 هفته به مرور زمان التیام می یابد ،اما شکستگی های جدی تنها با کمک جراحی بینی قابل درمان می باشند .
شکستگی بینی چه علائمی دارد؟
تاثیر شکستگی بینی بر روی استخوان و غضروف ها است
در ناحیه تیغه بینی لخته خونی ایجاد می شود (همان خون دماغ شدن)
بینی هم از قسمت داخلی هم از قسمت خارجی دچار ورم می شود
اطراف چشم دچار کبودی می شود
دلایل شکستگی بینی
بینی از دو بخش غضروفی و استخوانی تشکیل شده. به صدماتی که در پی آن استخوان بینی آسیب ببیند،( ترک برداشتن، شکستن و…) شکستگی بینی می گویند.
آسیب های ورزشی از شایع ترین علل شکستگی بینی است. رشته های ورزشی رزمی، فوتبال، دوچرخه سواری و… از جمله رشته های پرخطر هستند.
مشاجرات و درگیری های فیزیکی که ز و خورد بین افراد اتفاق میفتد از دیگر موارد فراوان در ضمینه ی آسیب به بینی است.
تصادفات و گاها پرت شدگی و حادثه های این چنینی نیز از دیگر موارد هستند.
شکستگی بینی چگونه اتفاق می افتد؟
هنگامی که به یک سمت صورت ضربه ای وارد شود، در صورتی که شدید باشد، هردو استخوان بینی به یک سمت می رود و بینی کج می شود.
در صورتی که شدت ضربه آرام تر باشد، استخوان بینی در داخل بینی، از سمتی که ضربه وارد شده فرورفته و از سمت دیگر برآمده می شود.
ضربه هایی که از روبرو به کل بینی و از بالا و پایین به بینی وارد می شود، به پل بینی آسیب بیشتری رسیده و در این منطقه از بینی، فرورفتگی و یا برآمدگی ایجاد می شود. در اثر این ضربات شکل اصلی بینی تغییر کرده همچنین بیمار خونریزی دارد. این چنین آسیب ها خطرناک بوده و به سینوس های کنار بینی که اصلاحا سینوس های بین چشمی نام دارند آسیب زده و شکستگی شدید استخوان بینی را در پی دارد.
شکستگی بینی می تواند منجر به انحراف بینی، ایجاد پولیپ بینی، شکستگی و آسیب دیدگی به غضروف بینی ابجاد غده های جداره هم بشود.
درمان شکستگی بینی
برای اکثر آسیب های بینی عمل جراحی تجویز میشود. گاهی در ابتدا پزشک برای تشخیص بهتر عمل را به تعویق می اندازد تا ورم بینی بخوابد. گاهی نیز در مواردی پزشک سریعا عمل را تجویز کرده بخصوص در مواردی که سینوس های چشمی آسیب دیده و یا استخوان بینی کاملا شکسته و کج شده است. درمواردی که سوراخ های بینی در اثر ضربه خونریزی کرده است این خون های لخته شده باید تخلیه شوند. برای التهاب از روش های خانگی نیز برای کاهش التهاب و درد و خونریزی استفاده می شود.
مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی شکستگی بینی
تا زمانی که خونریزی ادامه دارد استراحت کنید
به صورت طاق باز بخوابید و از بالش بلند یا دو بالش روی هم استفاده کنید
به هیچ عنوان به بینی خود فشار وارد نکنید
برای کاهش تورم و درد از کمپرس آب سرد استفاده کنید
تا زمانی که گچ روی بینی شما قرار دارد از عینک زدن پرهیز کنید
سخن پایانی
شما عزیزان می توانید از طریق ثبت سوالات در دیدگاه پاسخ های تخصصی دکتر فرشته عبدالمطلبی – متخصص گوش، حلق و بینی – جراح پلاستیک را دریافت نمایید.
0 دیدگاه